cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Chipsy z dyni

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Chipsy z dyni

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

500g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili

Przyrządzanie

Dynię obrać, przepołowić, twardy miąższ pokroić w bardzo cienkie płatki. Posolić, dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku.

Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować olejem za pomocą pędzelka, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przy uchylonych drzwiczkach do uzyskania chrupiących chipsów.

Można przyprawić do smaku, np. curry lub chili. Podawać na gorąco.

Można też smażyć płatki dyni we frytownicy w temperaturze 180–200°C.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Curry, Dynia, Olej, Papryka chili, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
» zobacz przepis

Zupa w dyni

Forma potrawy: Zupa
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana

Do podania:
wino białe
» zobacz przepis

Dynia hokkaido nadziewana

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
150g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100g śmietany kremowej
100ml mleka
100g startego sera gouda
sól
» zobacz przepis

Bruschetta z dynią

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
250g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni
» zobacz przepis

Ciasteczka z dynią i orzechami

Forma potrawy: Ciasto
100g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150g cukru
120g masła
2 jaja
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100g rodzynek

Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich
» zobacz przepis

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g miąższu dyni
100g śliwek węgierek
200g winogron
2 jabłka
50g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
» zobacz przepis

Konfitury z dyni

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg dyni
1kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 kieliszek araku lub wódki
» zobacz przepis

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
» zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dynia po włosku

Forma potrawy: Danie główne
1kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
1 szklanka bulionu
» zobacz przepis

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwór
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.