Suflet z dyni i fenkułu

Składniki potrawy

1kg dyni (może być hokkaido)
400g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150g twarogu
100ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu

Przyrządzanie

Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę nie większą niż 1 cm. Fenkuł umyć, oczyścić i pokroić w kostkę takiej samej wielkości. Zalać wodą na wysokość ok. 1 cm i dusić pod przykryciem przez 5 min, następnie dodać dynię i dusić następne 5 min.

Warzywa odcedzić, wywar wykorzystać na zupę. Wszystkie pozostałe składniki, oprócz pietruszki, zmiksować. Pietruszkę posiekać.

Żaroodporną formę wysmarować masłem, włożyć wymieszane duszone warzywa, polać masą jajeczną z dodatkiem pietruszki.

Posypać sezamem i zapiekać ok. 40 min w temperaturze 200°C. (Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, ale czas gotowania jest nieco dłuższy).

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl