450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
Do torebki polietylenowej włożyć paski wątróbki. Następnie wsypać tam mąkę, paprykę i przyprawić do smaku. Potem potrząsać torebką, tak aby przyprawy dobrze pokryły mięso.
Na patelni z grubym dnem podgrzać olej. Włożyć cebulę, boczek i smażyć do lekkiego zarumienienia. Wyłożyć z patelni łopatką z otworami.
Patelnię postawić na dużym ogniu, włożyć wątróbkę i smażyć, aż się mocno zarumieni, często obracając. Ponownie włożyć na patelnię cebulę i bekon, wlać brandy. Jeszcze przez 1 minutę trzymać na ogniu, potem polać śmietaną.
Przełożyć do salaterki, posypać pietruszką i natychmiast podawać.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl