MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka nordycka rybna

Formy potrawy: Sałatki, Dania rybne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

150 g łososia wędzonego
150 g węgorza wędzonego
100 g krewetek lub krabów z puszki
50 g anchois
1 łyżka kaparow
100 g wątróbki z dorsza
 
Sos:
80 g majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek koperku

Przyrządzanie

Łososia pociąć na plastry a następnie na paski o szerokosci do 1 cm.
 
Węgorza obrać ze skóry, pociąć na kawałki długosci 8 cm.
 
Wyjąć kręgosłup i każdy kawałek przeciąć wzdłuż na 8 części.
 
Anchois pociąć na kawałki o wielkosci 2 cm.
 
Krewetki wyjąć z puszki, odsączyć na sicie.
 
Koperek umyć, posiekać. Kilka gałązek pozostawić do przybrania.
 
Przygotować sos. Majonez wymieszać z musztardą, dodać śmietanę i drobno posiekany koperek.
 
Do salaterki włożyć łososia, węgorza, kraby i wątróbki. Delikatnie wymieszać z kaparami i anchois.
 
Polać sosem, przybrać gałązkami koperku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasta rybna do kanapek

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

1 puszka szprotek w oleju (odcedzone) lub ryba wędzona
1 lub 2 jajka
1 mała cebulka
starty ser żółty
majonez
sól, pieprz i inne przyprawy (np. jałowiec)

Pasta rybna ze śledzia

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka