Formy potrawy: Sałatki, Dania rybne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 30 min.
150 g łososia wędzonego
150 g węgorza wędzonego
100 g krewetek lub krabów z puszki
50 g anchois
1 łyżka kaparow
100 g wątróbki z dorsza
Sos:
80 g majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek koperku
Łososia pociąć na plastry a następnie na paski o szerokosci do 1 cm.
Węgorza obrać ze skóry, pociąć na kawałki długosci 8 cm.
Wyjąć kręgosłup i każdy kawałek przeciąć wzdłuż na 8 części.
Anchois pociąć na kawałki o wielkosci 2 cm.
Krewetki wyjąć z puszki, odsączyć na sicie.
Koperek umyć, posiekać. Kilka gałązek pozostawić do przybrania.
Przygotować sos. Majonez wymieszać z musztardą, dodać śmietanę i drobno posiekany koperek.
Do salaterki włożyć łososia, węgorza, kraby i wątróbki. Delikatnie wymieszać z kaparami i anchois.
Polać sosem, przybrać gałązkami koperku.
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
1 puszka szprotek w oleju (odcedzone) lub ryba wędzona
1 lub 2 jajka
1 mała cebulka
starty ser żółty
majonez
sól, pieprz i inne przyprawy (np. jałowiec)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka