Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.
500 g makaronu spaghetti
100 g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Spaghetti ugotować "al dente" w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować i pokroić w niewielkie kawałki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać.
Tuńczyka osączyć z nadmiaru oliwy i pokruszyć na niewielkie kawałki.
Na silnie rozgrzanej oliwie na dużej patelni przesmażyć czosnek. Dodać tunczyka, pomidory i szczyptę pieprzu. Podsmażać na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodać ugotowane spaghetti, trzymać na ogniu jeszcze 4 minuty. Następnie dobrze wymieszać.
Danie podawać posypane posiekaną pietruszką i skórka cytrynową.
Sos do spaghetti dla cierpliwych
Forma potrawy: Sosy
1 parówka
szynka
olej roślinny
ser żółty ostry
keczup
musztarda
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
cebula
2 pomidory
Spaghetti z zieloną pietruszką
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag makaronu spaghetti
pół kostki masła lub margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól