500g makaronu spaghetti
100g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Spaghetti ugotować "al dente" w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować i pokroić w niewielkie kawałki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać.
Tuńczyka osączyć z nadmiaru oliwy i pokruszyć na niewielkie kawałki.
Na silnie rozgrzanej oliwie na dużej patelni przesmażyć czosnek. Dodać tunczyka, pomidory i szczyptę pieprzu. Podsmażać na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodać ugotowane spaghetti, trzymać na ogniu jeszcze 4 minuty. Następnie dobrze wymieszać.
Danie podawać posypane posiekaną pietruszką i skórka cytrynową.