Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
30 dkg kaszy jaglanej
szklanka mleka
sól
szklanka bobu
1 cebula
1 strąk papryki
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka orzechów archidowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Kaszę opłukać, następnie ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie wymieszanej z mlekim.
Bob umyć, ugotować, zdjąć osłonki. Cebulę obrać i posiekać, paprykę umyć i pokroić na kawałki.
Kaszę wymieszać z bobem, cebulą, papryką, oliwkami i orzechami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
Bób, Kasza jaglana, Papryka, Orzechy, Oliwki, Oliwa, Mleko, Pieprz, Sól kuchenna, Cebula
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
kasza jaglana - jedna paczka
bakalie - dość dużo
miód
kilka jajek
pełne mleko lub słodka śmietana
przyprawy korzenne
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
Forma potrawy: Sałatki
15 dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy