Spaghetti z oliwkami

Składniki potrawy

30dag spaghetti
10dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Przyrządzanie

Oliwki osączyć, usunąć pestki, grubo posiekać. Strączki chili przekroić wzdłuż, umyć usuwając nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zmiażdżyć lub posiekać.
Oliwę rozgrzać mocno na patelni. Poddusić na niej oliwki, chili i czosnek, aż warzywa zmiękną i staną się szkliste.
Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
Makaron wymieszać z oliwkami, chili, czosnkiem i ewentualnie dosolić.
Mocno podgrzać.
Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl