Sos z papryki

Składniki potrawy

10dag czerwonej papryki
10dag cebuli
1 łyżka sosu sojowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki estragonu
zieleniny
1 łyżeczka oleju lub oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól
chilli
goździki

Przyrządzanie

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, podlać wrzącą wodą, osolić i gotować pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, dodać do gotującej się papryki. Gotować przez około 8 min.

Gdy nieco przestygnie, wyjąć paprykę, zdjąć z niej skórkę, pokroić i razem z cebulą, zieleniną i pokrojanym czosnkiem zmiksować.

Wymieszać z oliwą, sosem sojowym, przyprawić do smaku solą, chilli i odrobiną goździką.

Podawać na zimno do mięsa, ryb, jaj, sera.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl