cojemy.pl > Dania główne > Kurczak zapiekany pod beszamelem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Kurczak zapiekany pod beszamelem

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki potrawy

1 kurczak (około 1,5 kg)
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
1 kawałek selera
1 mała cebula
2 łyżki przesianej bułki tartej
2 łyżki masła
pieprz, sól

Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
ok. 500ml mleka
2-3 łyżki śmietanki
2 żółtka
pieprz, sól

Przyrządzanie

Sprawionego kurczaka umyć, zalać 1,5 l wrzątku i gotować przez 30 minut. W czasie gotowania kurczaka, jarzyny obrać i umyć. Cebulę przekroić na połowę i zrumienić bez tłuszczu. Do gotującego się rosołu dodać jarzyny, cebulę, pieprz, sól i gotować jeszcze 30 min.

Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić, wymieszać z mąką, przesmażyć krótko (1-2 minuty). Następnie, stale mieszając, wlewać powoli zimne mleko. Doprowadzić sos do wrzenia, gotować jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu.

Przez cały czas sos należy mieszać lub ubijać trzepaczką na jednolitą, dość gęstą masę. Jeśli sos jest za gęsty, dolać trochę mleka. Pod koniec wlać śmietankę, dodać sól, pieprz, zaciągnąć żółtkami, krótko podgrzać, ale już nie gotować. Zdjąć z ognia, jeśli trzeba przecedzic przez sito, zostawić do ostudzenia.

Kurczaka wyjąć z rosołu, podzielić na porcje, ułożyć w formie, zalać gęstym beszamelem, posypać tartą bułką, polać masłem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C, aż do lekkiego zrumienienia (około 15 minut).

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cebula, Jajka, Kurczak, Marchew, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Pietruszka, Por, Seler, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Sola po florencku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
700g filetów z soli
700g surowych liści szpinaku
250ml białego wytrawnego wina
50g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos:
60g masła
50g mąki
500ml mleka
» zobacz przepis

Kurczak w curry

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Kurczak duszony ze śliwkami

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50g boczku wędzonego
250g suszonych śliwek bez pestek
250g rodzynków
250g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50ml śliwowicy
sól, pieprz

Do podania:
kasza perłowa
» zobacz przepis

Kurczak z pieczarkami w folii

Forma potrawy: Danie główne
25dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
» zobacz przepis

Kurczak z owocami egzotycznymi

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
5 papryczek chilli
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1 batat
1 gałązka pietruszki
2 duże banany
2 plastry ananasa
1 laska cynamonu
4 goździki
4 ziarna pieprzu czarnego
5 migdałów
po 1/2 łyżeczki oregano i tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
500ml wody
sól
» zobacz przepis

Kurczak po polsku

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
1 łyżka masła lub margaryny
pół namoczonej bułki
1 jajko
1 wątróbka drobiowa
sól
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki zieleniny
» zobacz przepis

Kurczak z porami

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Danie główne
20dag kartofli
20dag marchewki
20dag pieczarek
2 cebule
20dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz
» zobacz przepis

Kurczak z ananasem

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane
» zobacz przepis

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
kaczka
5dag tłuszczu
10dag wątróbki z kaczki
około 20dag pieczarek
4dag suszonych śliwek
100ml śmietany
6-8dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Zrazy wołowe po hultajsku

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
10dag parówek cienkich
4dag chrzanu
10dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Kurczak w sosie cytrynowym

Forma potrawy: Danie główne
duży kurczak
ćwiartka szklanki soku z cytryny
2 łyżki masła
mała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki bazylii
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.