1 kurczak (około 1,5 kg)
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
1 kawałek selera
1 mała cebula
2 łyżki przesianej bułki tartej
2 łyżki masła
pieprz, sól
Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
ok. 500ml mleka
2-3 łyżki śmietanki
2 żółtka
pieprz, sól
Sprawionego kurczaka umyć, zalać 1,5 l wrzątku i gotować przez 30 minut. W czasie gotowania kurczaka, jarzyny obrać i umyć. Cebulę przekroić na połowę i zrumienić bez tłuszczu. Do gotującego się rosołu dodać jarzyny, cebulę, pieprz, sól i gotować jeszcze 30 min.
Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić, wymieszać z mąką, przesmażyć krótko (1-2 minuty). Następnie, stale mieszając, wlewać powoli zimne mleko. Doprowadzić sos do wrzenia, gotować jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu.
Przez cały czas sos należy mieszać lub ubijać trzepaczką na jednolitą, dość gęstą masę. Jeśli sos jest za gęsty, dolać trochę mleka. Pod koniec wlać śmietankę, dodać sól, pieprz, zaciągnąć żółtkami, krótko podgrzać, ale już nie gotować. Zdjąć z ognia, jeśli trzeba przecedzic przez sito, zostawić do ostudzenia.
Kurczaka wyjąć z rosołu, podzielić na porcje, ułożyć w formie, zalać gęstym beszamelem, posypać tartą bułką, polać masłem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C, aż do lekkiego zrumienienia (około 15 minut).