Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne
8 ziemniaków (dużych)
2 kubki naturalnego jogurtu
1/8 litra kwaśnej śmietany
pęczek kopru
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
6 wymoczonych filetów śledziowych matiesów
2 czerwone papryki
sól, pieprz, pieprz cayenne
Umyte ziemniaki owinąć folią aluminiową i piec przez około godzinę w piekarniku ogrzanym do temperatury 225°C.
W czasie pieczenia ziemniaków przygotowac sos. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać poszatkowaną pietruszkę i koperek. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Odstawić.
Filety śledziowe i paprykę pokroić w paski, wymieszać z pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Upieczone ziemniaki naciąć na środku głeboko i wypełnić farszem ze śledzi i papryki. Ułożyć na półmisku przybranym zieleniną. W osobnym naczyniu podawać sos.
Forma potrawy: Zapiekane
4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
50 dag śledzi solonych
10 dag cebuli
8 dag ogórków kwaszonych
8 dag ugotowanej marchewki
natka pietruszki
150 ml wody
80 ml octu
20 ml oliwy
musztarda
ziele angielskie
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina
60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina