Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
1 cukinia (średnia)
1 bakłażan (mały)
1 papryka czuszka
oliwki drylowane
pomidory w puszce (bez skórki, krojone)- 2 puszki
sól
pieprz
bazylia świeża lub suszona
oregano
oliwa z oliwek
czosnek być może również
Najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej, a już szczytem ideału dzień wcześniej (smaki przechodzą przez siebie wspaniale).
Cukinię umyj i pokrój wraz ze skórą w niewielkie kwadratopodobne figury, bakłażana ze skóry obierz, pozbądź się pestek i pokrój podobnie. Na oliwie smaż przez 10-13 minut na dużym ogniu czuszkę posiekaną, bakłażana i cukinię, wrzuć oliwki w całości.
Potem wrzuć pomidory, dopraw bazylią, oregano, solą, niewielką ilością pieprzu. Duś to na mniejszym ogniu ok. 15 - 20 minut, mieszając co jakiś czas.
Zalej sosem makaron lub wylej na talerz obok ziemniaków pieczonych.
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki
Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól
Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki