1 cukinia (średnia)
1 bakłażan (mały)
1 papryka czuszka
oliwki drylowane
pomidory w puszce (bez skórki, krojone): 2 puszki
sól
pieprz
bazylia świeża lub suszona
oregano
oliwa z oliwek
czosnek być może również
Najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej, a już szczytem ideału dzień wcześniej (smaki przechodzą przez siebie wspaniale). Cukinię umyj i pokrój wraz ze skórą w niewielkie kwadratopodobne figury, bakłażana ze skóry obierz, pozbądź się pestek i pokrój podobnie. Na oliwie smaż przez 10-13 minut na dużym ogniu czuszkę posiekaną, bakłażana i cukinię, wrzuć oliwki w całości. Potem wrzuć pomidory, dopraw bazylią, oregano, solą, niewielką ilością pieprzu. Duś to na mniejszym ogniu ok. 15 - 20 minut, mieszając co jakiś czas. Zalej sosem makaron lub wylej na talerz obok ziemniaków pieczonych.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl