cojemy.pl > Dania główne > Bakłażany faszerowane pieczarkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z białym serem

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Formy potrawy: danie główne, kolacja, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku

Przyrządzanie

Najpierw bakłażany przeciąć na pół, usunąć z nich szypułki, wydrążyć w środku, skropić sokiem z połowy cytryny i obficie posolić.

Odstawić na 10 minut, po czym spłukać wytworzony płyn a bakłażany zblanszować przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Pieczywo tostowe wysuszyć w piekarniku i pokruszyć bardzo drobno.

Wydrążone części bakłażana skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Cebulę razem ze szczypiorem i czosnek drobno posiekać i poddusić na oleju. Dodać kawałki bakłażana i pokrojone w plastry pieczarki.

Dusić aż niemal całkowicie odparuje utworzony przez warzywa płyn. Dołożyć pół posiekanej natki, doprawić, dodać śmietanę, pokruszone pieczywo tostowe, i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody lub bulionu.

Na koniec zmieszać masę ze startą mozzarellą. Nakładać do połówek bakłażanów.

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut. Podawać posypane pozostałą natką i ziarnami słonecznika.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakłażan, Cebula, Chleb tostowy, Cytryna, Czosnek, Mozzarella, Olej, Pieczarki, Pieprz, Pietruszka, Ser żółty, Szczypiorek, Sól kuchenna, Słonecznik, Śmietana

Podobne przepisy

Bakłażany smażone

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
60dag bakłażanów
300ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
» zobacz przepis

Bakłażany zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
4 bakłażany
olej do smażenia
20dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina
» zobacz przepis

Kiszone Bakłażany

Forma potrawy: Przetwór
10kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
» zobacz przepis

Dorsz po katalonsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg filetów z dorsza
10dag szynki
500ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
» zobacz przepis

Żydowska sałatka z bakłażanów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 średnie bakłażany
1 głowka czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łodyżek natki pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Makaron z bakłażanami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
400g bakłażanów
300g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu
» zobacz przepis

Ratatouille

Forma potrawy: Przetwór
Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek
» zobacz przepis

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
kaczka
5dag tłuszczu
10dag wątróbki z kaczki
około 20dag pieczarek
4dag suszonych śliwek
100ml śmietany
6-8dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Potrawka prowansalska z warzyw

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
» zobacz przepis

Bakłażanowa z czosnkiem

Forma potrawy: Zupa
2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka bałkańska

Forma potrawy: Zapiekane
750g pomidorów
750g bakłażanów
750g cukini
3 cebule
150g tartego żółtego sera
50g bułki tartej
1 szklanka oliwy
» zobacz przepis

Sałatka wielobarwna

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100g buraka
100g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
 
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.