MENU
ZWIŃ MENU

Kotlety ze śledzi

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki

 
kilogram świeżych śledzi
20 dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
 
do podania:
ziemniaki
 

Przyrządzanie

 
Śledzie oczyścić, dokładnie wypłukać, usunąć z nich ości, po czym śledzie zemleć w maszynce.
 
Cebulę umyć, drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, nie rumieniąc.
 
W miseczce wymieszać zmielone śledzie, cebulę, łyżkę tartej bułki, śmietanę, wbić do tego jajka i posolić.
 
Jeszcze raz dobrze  wymieszać i z tej masy formować małe kotleciki.
 
Kotleciki obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju.
 
Podawać z ziemniakami ugotowanymi na sypko i surówką sezonową.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Forma potrawy: Dania główne

4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Do podania:
kartofle
kapusta kiszona

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

 
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
 

Schab karkowy z grilla (z rusztu)

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól

Kotlety z soi

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

1 szklanka soi
2 uduszone cebule
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
suszony chleb - 1 kromka
sos sojowy
przyprawy ziołowe