Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek
Śledzie wymoczyć, podzielić na filety, a potem dość drobno pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dołożyć łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżkę musztardy, szczyptę mielonej papryki i pieprzu. Mieszając wlać olej.
Śledzie ułożyć w naczyniu, posypać ugotowanym na twardo i posiekanym jajkiem oraz szczypiorkiem.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
Forma potrawy: Sałatki
30 dkg filetów śledziowych
2 banany
1 mała kapusta pekińska
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka łagodnego curry
sól
pieprz
cukier