3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól
Śledzie solone sprawić, wymoczyć (przez około 10 godzin), obrać ze skóry i ości, drobno pokroić. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, osuszyć. Połowę ziemniaków włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, lekko posolić.
Na tym rozłożyć śledzie z cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec pod przykryciem około 30 minut.
Wyjąć, posypać zieleniną, polać śmietaną wymieszaną z jajem.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 10 minut bez przykrycia.