Formy potrawy: Zapiekane, Dania rybne
3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól
Śledzie solone sprawić, wymoczyć (przez około 10 godzin), obrać ze skóry i ości, drobno pokroić. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, osuszyć. Połowę ziemniaków włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, lekko posolić.
Na tym rozłożyć śledzie z cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec pod przykryciem około 30 minut.
Wyjąć, posypać zieleniną, polać śmietaną wymieszaną z jajem.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 10 minut bez przykrycia.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
50 dag świeżych śledzi
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól i pieprz
Do podania:
pieczywo
pieczone ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
kilogram świeżych śledzi
20 dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda