cojemy.pl > Dania główne > Śledź po japońsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania główne bez ziemniaków, pomidorów i kapusty

Śledź po japońsku

Formy potrawy: danie główne, danie rybne

Składniki potrawy

4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia

Przyrządzanie

Śledzie należy wymyć pod bieżącą wodą, osączyć, zalać olejem słonecznikowym.

Po odczekaniu ok. 30 min. ułożyć śledzie promieniście na półmisku, składając na pół.

Ugotowane na twardo jajka przekroić na połówki i ułożyć wokół śledzi.

Jajka udekorować majonezem. W środek półmiska ułożyć warstwami: posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.

Na wierzch ułożyć groszek.

Na koniec przyprawić pieprzem mielonym i przystroić zieleniną.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Groszek, Jajka, Majonez, Ogórek, Olej, Pieprz, Śledzie

Podobne przepisy

Śledź w śmietanie po kaszubsku

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula
» zobacz przepis

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szczypiorek
» zobacz przepis

Śledź w śmietanie

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Danie rybne
8 filetów śledziowych z zalewy
cytryna
2 łyżki oleju
pieprz

Sos:
2 szklanki śmietany 18 proc.
3 cebule
3 ogórki konserwowe
2 kwaśne, duże jabłka
pęczek szczypiorku
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól
pieprz czarny do smaku
» zobacz przepis

Śledź zapiekany

Forma potrawy: Kolacja, Danie rybne
50dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Śledź po polsku

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie rybne
4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru
» zobacz przepis

Pasta rybna ze śledzia

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.