MENU
ZWIŃ MENU

Śledzie w oliwie

Składniki

50 dag śledzi
100 ml oliwy
natka pietruszki
15 dag papryki
15 dag pomidorów
pieprz

Przyrządzanie

Przygotować śledzie: każdego opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić.

Tak przygotowane śledzie moczyć w dużej ilości zimnej wody przez 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Po wymoczeniu rozciąć skórę ryby wzdłuż kręgosłupa i delikatnie ją ściągnąć.

Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą przyprawami, posiekaną natką pietruszki.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Śledzie ułożyć w rondlu przekładając pomidorami, polać przygotowana oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Śledzie po cygańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje

50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda

Rolmopsy

Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne

50 dag śledzi solonych
10 dag cebuli
8 dag ogórków kwaszonych
8 dag ugotowanej marchewki
natka pietruszki
150 ml wody
80 ml octu
20 ml oliwy
musztarda
ziele angielskie

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody

Śledzie pikantne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek