Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
1/2 kostki masła lub margaryny
łyżka posiekanej cebuli
1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka w proszku
2 żółtka
4 łyżki śmietany
szklanka startego żółtego sera
6 pomidorów
Do podania:
makaron
Masło rozgrzać w rondlu, wsypać cebulę, dusić, aż zrobi się szklista, wymieszać z mąką, mieszając wlewać mleko, podgrzewać do wrzenia ciągle mieszając, gotować na małym ogniu 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, zestawić.
Roztrzepać żółtka ze śmietaną, stopniowo wlać do żółtek 4 łyżki gorącego sosu, ciągle mieszając przelać je do rondla z sosem, mieszając podgrzewać przez 2-3 minut, nie dopuszczając do zagotowania, dodać ser, wymieszać, zestawić z ognia.
Ściąć wierzchy pomidorów, lekko ściskając usunąć nasiona i sok, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, polać sosem serowym.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do temp. 220°C, piec około 15 minut, pomidory powinny być miękkie a sos zrumieniony.
Podawać z makaronem.
Bakłażan zapiekany z pomidorami
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje
1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 kg kabaczków
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany
2 pomidory
pęczek koperku
cukier, sól
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
Forma potrawy: Zapiekane
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria