MENU
ZWIŃ MENU

Ser zgliwały (Ser smażony)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

2 żółtka
łyżka masła
0,5 kg białego sera
sól
pół łyżeczki kminku

Przyrządzanie

Ser rozkruszyć (rękami lub widelcem), posolić i odstawić na kilka dni, aż zgliwieje (zacznie się kleić). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ser i smażyć na małym ogniu, aż wszystko się stopi w jednolitą masę.
 
Dosypać kminek i wbić żółtka, energicznie mieszając, żeby się nie ścięły. Przelać do miseczki. Podawać z chlebem na ciepło lub na zimno.
 
Ser jak gliwieje otacza go niezbyt miła woń należy o tym pamiętać i wybrać jakieś odpowiednie miejsce które nie bedzie przeszkadzało pozostałym domownikom.
 
Ważne jest, by ser na zgliwienie był tłusty i bez grudek, bo grudki psują cały specyfik nieodwołalnie

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Łosoś wędzony smażony z jajem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

400 g wędzonego łososia
4 jaja
4 łyżki masła
szczypta pieprzu

Do przybrania:
1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Smażony camembert

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty

Tortilla de patatas

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

8 jajek
1 kg kartofli
olej do smażenia
sól

Ryż smażony z warzywami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji