cojemy.pl > Ciasta > Sernik brzoskwiniowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Sernik brzoskwiniowy

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła (25 dkg)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek



Masa serowa:
1/2kg dobrego, niekwaśnego twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła (12,5 dkg)



Ponad to:
puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przyrządzanie

CIASTO
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną na "piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

MASA SEROWA
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Ser, masło, jajko, budyń i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier puder i mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając.

2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), ułożyć na prostokątnej blaszce, brzegi lekko wyciągnąć w górę.

Na ciasto wyłożyć ser z brzoskwiniami, na ser - sztywną pianę. Pianę posypać schłodzonym ciastem, startym na tarce o dużych oczkach.

Piec w temperaturze 200°C, ok. 40 minut. Po schłodzeniu pokroić na kwadraty.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brzoskwinie, Budyń, Cukier, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Mąka ziemniaczana, Proszek do pieczenia, Ser biały, twaróg

Podobne przepisy

Sernik krakowski

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól

Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika

Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
» zobacz przepis

Sernik z rosą

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25 dkg mąki
10 dkg cukru (kryształ)
10 dkg margaryny
2 żółtka i 1 jajko całe (białko zostawić do sera)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg sera (śmietankowego)
2 budynie śmietankowe
125ml oleju (pół szklanki)
1 szklanka cukru (do sera)
1 szklanka cukru (na koniec do ubicia wszystkich białek)
2 jajka całe + 4 żółtka (białka do ubicia)
2,5 szklanki mleka
» zobacz przepis

Sernik z kremem kokosowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25dag mąki pszennej
15dag masła
10dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg tłustego sera twarogowego
25dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła

Krem:
10dag cukru
3 białka
10dag wiórków kokosowych
5dag łuskanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Sernik truskawkowy lub malinowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
50dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10dag cukru
połowa cytryny
30dag biszkoptów
» zobacz przepis

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700g sera
12 jaj
50g masła
200g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g smażonej skórki pomarańczowej
50g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana
» zobacz przepis

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
» zobacz przepis

Sernik z mandarynkami

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 12 porcji:
18dag herbatników
8dag masła
30dag cukru
5 jajek
3dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40dag twarogu chudego
40dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Sernik malinowy na zimno

Forma potrawy: Ciasto
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów
» zobacz przepis

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Forma potrawy: Ciasto
1/2kg tłustego sera białego
3 jaja
30dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5dag masła
1 paczka galaretki
30dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników
» zobacz przepis

Czekoladowy sernik

Forma potrawy: Ciasto
30dag mąki
20dag masła
10dag cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany

Masa serowa:
50dag mielonego twarogu
30dag śmietany kremówki
25dag czekolady deserowej
15dag cukru
2 jajka
5dag rodzynek

Dodatki:
polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
kieliszek rumu
kieliszek likieru czekoladowego
» zobacz przepis

Sernik z mleka

Forma potrawy: Ciasto
2 litry mleka
8 żółtek
25dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
» zobacz przepis

Sernik z bakaliami

Forma potrawy: Ciasto
1kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6dag masła lub margaryny
35dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30dag - 1kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.