Formy potrawy: Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia
Ser dobrze jest oziębić wcześniej w lodowce (ale nie zamrażać). Każdy krążek należy przekroić poziomo na połowę.
Jaja roztrzepać z tartą bułką, dodać pieprz, wymieszać. Kawałki sera maczać w jaju z tartą bułką i ponownie wstawić do lodówki na 15 minut.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu o grubym dnie lub na patelni do temperatury 175 st. C. Ser nadziewać na widelec i smazyć w dużej ilości wrzącego tłuszczu do zrumienienia. Osączyc na bibule.
Kromki chleba opiec w tosterze, na każdej położyć porcję sera. Podawać na gorąco przybrane konfiturą z truskawek.
Tak przyrządzony ser można też podawać z duszonymi borówkami lub konfiturami z borówek albo z zieloną sałatą.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
Forma potrawy: Dania na grilla
camembert 3 szt
chleb tostowy 6 kromek
żurawiny smażone
pieprz
Rogaliki zapiekane z serem camembert
Forma potrawy: Zapiekane
4 rogaliki francuskie
25 g masła
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g sera camembert
pieprz
sól
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka pietruszki
sól
biały pieprz