Ser zapiekany z pomidorami

Składniki potrawy

1/2 kostki masła lub margaryny
łyżka posiekanej cebuli
1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka w proszku
2 żółtka
4 łyżki śmietany
szklanka startego żółtego sera
6 pomidorów

Do podania:
makaron

Przyrządzanie

Masło rozgrzać w rondlu, wsypać cebulę, dusić, aż zrobi się szklista, wymieszać z mąką, mieszając wlewać mleko, podgrzewać do wrzenia ciągle mieszając, gotować na małym ogniu 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, zestawić.

Roztrzepać żółtka ze śmietaną, stopniowo wlać do żółtek 4 łyżki gorącego sosu, ciągle mieszając przelać je do rondla z sosem, mieszając podgrzewać przez 2-3 minut, nie dopuszczając do zagotowania, dodać ser, wymieszać, zestawić z ognia.

Ściąć wierzchy pomidorów, lekko ściskając usunąć nasiona i sok, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, polać sosem serowym.

Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do temp. 220°C, piec około 15 minut, pomidory powinny być miękkie a sos zrumieniony.

Podawać z makaronem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl