MENU
ZWIŃ MENU

Warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla, potrawa wegetariańska

Składniki

2 średnie czerwone papryki o wydłużonych strąkach, podzielone wzdłuż na połowę
4 kapelusze dużych pieczarek
1 bakłażan pocięty wzdłuż na grube plastry
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz
20 dkg ser kozi lub miękki żółty ser
8 kromek chleba tostowego
świeża bazylia

Przyrządzanie

Paprykę, grzyby, i bakłażan posmarować oliwą. Paprykę układamy centrum grilla i opiekamy przez 2 minuty.

Dokładamy grzyby i bakłażan, grillujemy przez dalsze 8 do 10 minut odwracając kilkakrotnie i uważając aby się nie przypaliły. Gotowe warzywa przyprawiamy solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Każdą kromkę chleba tostowego opiekamy z jednaj strony na grillu, odwracamy, na opieczoną stronę nakładamy ser, układamy upieczone warzywa, posypujemy posiekanymi listkami bazylii i opiekamy przez kilka minut przykryte tacką do grillowania.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kolorowe warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy

Szaszłyczki wieprzowe z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz

Boczek z grilla na ostro

Forma potrawy: Dania na grilla

kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz

Pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor