Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 2 godz.
1,5 kg schabu środkowego bez kości
1/4 l octu winnego
4 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 ziarna kolendry
4 ziarna jałowca
10 ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka estragonu
2 łyżeczki soli
40 g masła lub margaryny
250 g śliwek suszonych bez pestek
1/4 l białego wytrawnego wina
1 kg kwaskowatych jabłek
Ocet zagotować z 1/8 l wody, dodać olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu, liść laurowy, estragon, 2 łyżeczki soli.
Ostudzoną marynatą zalać umyte i oczyszczone z powięzi mięso, przykryć i wstawić na 4 dni do lodówki.
Mięso zrumienić na gorącym tłuszczu, zalać przecedzoną marynatą. Dusić na średnim ogniu przez 1,5 godziny. Często polewać sosem.
Śliwki dusić 10 minut w 1/8 litra wina, osączyć. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć środki. Jabłka cienko pokroić. Dusić 5-8 minut w pozostałym winie, ostudzić.
Mięso pokroić, ułożyć na półmisku, obłożyć śliwkami i jabłkami. Sos wymieszać z winem, w którym gotowały się śliwki, podać osobno.
Forma potrawy: Dania główne
1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
Marynowany seler z ananasem i szynką
Forma potrawy: Sałatki
puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor