1,5kg schabu środkowego bez kości
1/4 l octu winnego
4 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 ziarna kolendry
4 ziarna jałowca
10 ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka estragonu
2 łyżeczki soli
40g masła lub margaryny
250g śliwek suszonych bez pestek
1/4 l białego wytrawnego wina
1kg kwaskowatych jabłek
Ocet zagotować z 1/8 l wody, dodać olej, krążki cebuli, zmiażdżony czosnek, kolendrę, jałowiec, ziarna pieprzu, liść laurowy, estragon, 2 łyżeczki soli.
Ostudzoną marynatą zalać umyte i oczyszczone z powięzi mięso, przykryć i wstawić na 4 dni do lodówki.
Mięso zrumienić na gorącym tłuszczu, zalać przecedzoną marynatą. Dusić na średnim ogniu przez 1,5 godziny. Często polewać sosem.
Śliwki dusić 10 minut w 1/8 litra wina, osączyć. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć środki. Jabłka cienko pokroić. Dusić 5-8 minut w pozostałym winie, ostudzić.
Mięso pokroić, ułożyć na półmisku, obłożyć śliwkami i jabłkami. Sos wymieszać z winem, w którym gotowały się śliwki, podać osobno.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl