MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka ziemniaczana warstwowa

Forma potrawy: Zapiekane

Składniki

żółty ser
przyprawa oregano
przecier pomidorowy
przyprawa Delecta do mięs
sól
cebula
pół papryki
50 dkg ziemniaków
olej
musztarda
pieprz biały
ogórek surowy
nać pietruszki
schab

Przyrządzanie

Na oleju posmażyć: schab w małych kawałkach nasmarowany wcześniej przyprawą Delecta i solą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie paprykę pokrojoną w kostkę, popieprzyć.
 
Do wysmarowanej na dnie masłem brytfanki ułożyc warstwę ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki, na nich ułożyć 1/3 sosu z mięsem z patelni, kawałeczki żółtego sera, posolić, posypać oregano, posmarować musztardą, polać olejem, następnie znów ułożyć wastwę z ziemniaków, na niej podobną wastwę jak opisana poprzednio, znów ułożyć warstwę ziemniaków na niej taką samą warstwę jak poprzednio oraz kilka plasterków ogórka surowego na wierzchu oraz natki pietruszki na ogórki.
 
Dusić w piekarniku 50 minut. Podawać np. z piwem Okocim.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

Forma potrawy: Zapiekane

70 dkg ziemniaków
4 pomidory
4 jajka na twardo
dymka
15 dkg żółtego sera
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Zapiekanka ziemniaczana kwaśno - ostra

Forma potrawy: Zapiekane

boczek
kiełbasa
50 dkg. ziemniaków
olej roślinny
ser żółty
musztarda
oregano
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
ogórek surowy
papryka
pomidor
por

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Forma potrawy: Zapiekane

piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane

1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4 kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4 kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz