MENU
ZWIŃ MENU

Pędy bambusa z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.

Składniki

180 g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350 ml wody z gotowania grzybów

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Grzyby zalać 500 ml ciepłej wody. Moczyć przez 20 min., a następnie gotować w tej samej wodzie 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze pokroić w paski. Zachować 350 ml wody z gotowania grzybów.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na 1 łyżce silnie rozgrzanego oleju przez minutę.

Pędy bambusa pokroić w paski.

Grzyby podsmażyć, ciągle mieszając na mieszaninie oleju z olejem sezamowym przez 5 min. Dodać resztę składników, podlać woda z gotowania grzybów i dusić na małym ogniu przez 30 min., tak aby sos prawie całkowicie odparował.

Podawać bardzo gorące z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa z kurczaka z makaronem

Forma potrawy: Zupy

250 g piersi kurczaka
100 g makaronu sojowego
6 szklanek wody
1/2 kg kości lub 1 biała rzodkiew
mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki mielonego
5 małych korzeni pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
3 małe boczniaki (grzyby)
1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
3-4 pędy bambusa
2 cebulki dymki z częścią zieloną
10 dużych orzechow laskowych
do przybrania natka pietruszki

Makaron smażony z kurczakiem

Forma potrawy: Dania główne

250 g makaronu ryżowego
120 g piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
250 g kiełków sojowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
3 pędy bambusowe

Do przybrania:
natka pietruszki
cytryna
świeże czerwone papryczki chilli

Syrop sosnowy

Forma potrawy: Inne potrawy, Napoje

3 skrzynki młodych pędow i soczystych zielonych szyszek sosny, 
miód,
spirytus

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta