180g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350ml wody z gotowania grzybów
Do podania:
ryż
Grzyby zalać 500 ml ciepłej wody. Moczyć przez 20 min., a następnie gotować w tej samej wodzie 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze pokroić w paski. Zachować 350 ml wody z gotowania grzybów.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na 1 łyżce silnie rozgrzanego oleju przez minutę.
Pędy bambusa pokroić w paski.
Grzyby podsmażyć, ciągle mieszając na mieszaninie oleju z olejem sezamowym przez 5 min. Dodać resztę składników, podlać woda z gotowania grzybów i dusić na małym ogniu przez 30 min., tak aby sos prawie całkowicie odparował.
Podawać bardzo gorące z ryżem.