cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Sałatka wiosenna do mięs i ryb

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Sałatka wiosenna do mięs i ryb

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, sałatka lub surówka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

10dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany

Przyrządzanie

Fasolkę szparagową i kalafior oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Fasolę pokroić w skośne kawałki, kalafior podzielić na drobne różyczki lub pokroić na drobne cząstki. Rzodkiewki opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Sałatę opłukać.

Marchewki, jabłko i ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.

Ułożyć na liściach sałaty. Zalać śmietaną, wymieszać ze szypiorkiem. Podawać jako przystawkę do mięs, ryb, potraw mącznych.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Fasolka szparagowa, Jabłka, Kalafior, Marchew, Ogórek, Pieprz, Rzodkiewka, Sałata, Szczypiorek, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Szaszłyki ze szczupaka lub innej ryby

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
średni szczupak lub inna ryba
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek lub patison
oliwa z oliwek
specjalna mieszanka przypraw do ryb
2 cebule
3 łyżki soku z cytryny

Do podania surówka z:
papryka
pomidor
cebula
czosnek
sól
sos vinaigrette
» zobacz przepis

Pstrąg opiekany z migdałami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki

Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette

Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki
» zobacz przepis

Ryba po baskijsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
3/4kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
» zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
» zobacz przepis

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
» zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania
» zobacz przepis

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1-1,2kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500ml wody
sól
Sos koperkowy:
250ml wywaru z ryby
250ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle
» zobacz przepis

Ryba zapiekana z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
1kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60dag filetów
10dag pieczarek lub 20dag grzybów borowików
2dag tłuszczu
10dag cebuli
4dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
30dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
» zobacz przepis

Szczupak faszerowany po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg szczupaka
15dag cebuli
3dag masła lub margaryny
8dag bułki czerstwej
5dag rodzynków
5dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1dag żelatyny
30dag włoszczyzny bez kapusty
2dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
» zobacz przepis

Ryba z konserwy zapiekana z pieczarkami i makaronem

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
25dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól
» zobacz przepis

Ryba pieczona w glinie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie rybne
1kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.