MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka wiosenna do mięs i ryb

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany

Przyrządzanie

Fasolkę szparagową i kalafior oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Fasolę pokroić w skośne kawałki, kalafior podzielić na drobne różyczki lub pokroić na drobne cząstki. Rzodkiewki opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Sałatę opłukać.

Marchewki, jabłko i ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.

Ułożyć na liściach sałaty. Zalać śmietaną, wymieszać ze szypiorkiem. Podawać jako przystawkę do mięs, ryb, potraw mącznych.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka z ogórków do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatki

4 ogórki kwaszone
duża cebula
jabłko
2-3 łyżki oleju
cukier
sól

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sosy

25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
 

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatki

Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz