Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz
Pory pokroić w cienkie plasterki, lekko sparzyć wrzątkiem i od razu odcedzić.
Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, ogórek pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Połączyć wyżej wymienione składniki.
Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz.
Sałatka powinna być podawana około 1-2 godziny po przyrządzeniu, w tym czasie można ją przechowywać w chłodnym miejscu.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
pieczywo
Forma potrawy: Sałatki
1 duży por lub 2 małe
pęczek rzodkiewek
kilka liści sałaty
1 marchewka
pół ogórka
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
sól
pieprz
oregano
Sałatka z porów i oliwek z sosem
Forma potrawy: Sałatki
3 pory (40-50 dag)
12 czarnych oliwek bez pestek
pieprz i sól
Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól