Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory pokrojone w ćwiartki
sól i świeżo zmielony pieprz
1 jabłko bez pestek i pokrojone w plasterki
sok z jednej cytryny
2 plasterki gotowanej szynki
150 g śmietanki lub chudego jogurtu
1 zgnieciony ząbek czosnku
1 ogórek obrany ze skórki i pokrojony w plasterki
2 posiekane szalotki
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego estragonu
Pomidory należy posypać odrobiną soli, a jabłka skropić sokiem z cytryny, po to aby nie ściemniały.
Szynkę zwinąć w rulonik i pokroić na plasterki. Wymieszać śmietankę lub jogurt z czosnkiem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Ułożyć na talerzu plasterki jabłka, pomidory i ogórek, polać śmietaną, a na wierzchu ułożyć "ślimaczki" z szynki.
Wszystko posypać posiekaną szalotką, natką piertuszki i estragonem.
Sałatka z dyni z marchewką i jabłkiem
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
2–3 marchewki
2–3 jabłka
śmietana lub sos majonezowo-jogurtowy, lub sos curry
przyprawy do smaku
Forma potrawy: Sałatki
2 plasterki szynki
10 plasterków zółtego sera ostrego
olej
sól
pieprz
sos diabelski (keczup)
majonez
ocet winny
1 papryka zielona
1 i pół ogórka
pół puszki kukurydzy
Sałatka z szynką, papryką i makaronem
Forma potrawy: Sałatki
4 papryki, każda w innym kolorze
szklanka makaronu (np. świderki)
średnia cebula
20-30 dag szynki
2-3 łyżki majonezu
Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz