4 pomidory pokrojone w ćwiartki
sól i świeżo zmielony pieprz
1 jabłko bez pestek i pokrojone w plasterki
sok z jednej cytryny
2 plasterki gotowanej szynki
150g śmietanki lub chudego jogurtu
1 zgnieciony ząbek czosnku
1 ogórek obrany ze skórki i pokrojony w plasterki
2 posiekane szalotki
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego estragonu
Pomidory należy posypać odrobiną soli, a jabłka skropić sokiem z cytryny, po to aby nie ściemniały.
Szynkę zwinąć w rulonik i pokroić na plasterki. Wymieszać śmietankę lub jogurt z czosnkiem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Ułożyć na talerzu plasterki jabłka, pomidory i ogórek, polać śmietaną, a na wierzchu ułożyć "ślimaczki" z szynki.
Wszystko posypać posiekaną szalotką, natką piertuszki i estragonem.