100g zielonej fasolki szparagowej
sól
2-3 liście sałaty
4 rzodkiewki
jajko ugotowane na twardo
pomidor
plaster wędzonej szynki
Sos:
3 łyżki majonezu
łyżka zmielonej gorczycy
łyżka śmietany kremówki
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić.
Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji.
Jajko pokroić w plasterki.
Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce.
Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami jajka, na środku umieścić ozdobnie wyciętą rzodkiewkę.