MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z białej kapusty z serem owczym

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

1 główka kapusty
4 ogórki kiszone lub korniszony
2 pomidory
10 dag sera owczego: solanu lub bryndzy
natka
pół kubka śmietany kremówki
sól
pieprz
 
Składniki na sos
6 łyżek oleju lub oliwy
łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
pół strączka ostrej papryczki
2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon )
sól
pieprz
 

Przyrządzanie

Kapustę należy dokładnie umyć, następnie poszatkować. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować przez około 5 - 6 minut, osączyć.
 
Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
 
Ser pokruszyć.
 
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, można dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać.
 
Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką.
 
Przygotować sos:
Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę. Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
 
Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę oraz zioła, sól, pieprz. Wymieszać.
 
Sos podawać w osobnym naczyniu.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chilijski budyń z kapusty

Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy

główka kapusty białej lub włoskiej
6 średniej wielkości ziemniaków
olej
2 cebule
bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
ser żółty

Sałatka z buraków

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1 kg białej kapusty
1 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg cebuli

zalewa:
50 g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy

Karp z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
5 dag cebuli
pietruszka
30 dag borowików lub pieczarek
5 dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz

Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatki

150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina