cojemy.pl > Sałatki lub surówki > Sałatka z białej kapusty z serem owczym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Sałatka z białej kapusty z serem owczym

Formy potrawy: sałatka lub surówka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1 główka kapusty
4 ogórki kiszone lub korniszony
2 pomidory
10dag sera owczego: solanu lub bryndzy
natka
pół kubka śmietany kremówki
sól
pieprz
Składniki na sos
6 łyżek oleju lub oliwy
łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
pół strączka ostrej papryczki
2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon )
sól
pieprz

Przyrządzanie

Kapustę należy dokładnie umyć, następnie poszatkować. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować przez około 5 - 6 minut, osączyć.
Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Ser pokruszyć.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, można dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką.
Przygotować sos:
Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę. Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę oraz zioła, sól, pieprz. Wymieszać.
Sos podawać w osobnym naczyniu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bryndza, Cytryna, Estragon, Kapusta, Musztarda, Ocet, Ogórek, Olej, Oliwa, Papryka chili, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Ser owczy, Szczypiorek, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Chilijski budyń z kapusty

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
główka kapusty białej lub włoskiej
6 średniej wielkości ziemniaków
olej
2 cebule
bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
ser żółty
» zobacz przepis

Gołąbki z soczewicą na wigilię

Forma potrawy: Danie główne
50dag kapusty pekińskiej
50dag ziemniaków
10dag soczewicy
13dag marchewki
13dag selera
13dag porów
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
2 cebule
2 łyżki oleju
2 jajka
8 łyżek tartej goudy
» zobacz przepis

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina
» zobacz przepis

Sałatka z buraków

Forma potrawy: Przetwór, Sałatka lub surówka
1kg białej kapusty
1kg buraków
1kg marchewki
1kg cebuli

zalewa:
50g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy
» zobacz przepis

Karp z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
5dag cebuli
pietruszka
30dag borowików lub pieczarek
5dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz

Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty
» zobacz przepis

Sałatka z fasoli

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
430g białej fasoli konserwowej
430g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30ml oliwy z oliwek
30g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
świeże pieczywo
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
» zobacz przepis

Sałatka kubańska do kurczaka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
2 sałaty
4 pomarańcze
1/2 szklanki jogurtu
2-3 łyżki posiekanych orzechów
łyżka soku cytrynowego
cukier puder
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka paprykowa w miodowym sosie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
» zobacz przepis

Modra kapusta

Forma potrawy: Inna potrawa
40 dkg - kapusty
2 plasterki słoniny
2 - średnie pokrojone w kostkę cebule
1 - łyżka mąki
3 - winne jabłka
2 - kieliszki octu winnego
sól, cukier, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.