1 główka kapusty
4 ogórki kiszone lub korniszony
2 pomidory
10dag sera owczego: solanu lub bryndzy
natka
pół kubka śmietany kremówki
sól
pieprz
Składniki na sos
6 łyżek oleju lub oliwy
łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
pół strączka ostrej papryczki
2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon )
sól
pieprz
Kapustę należy dokładnie umyć, następnie poszatkować. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować przez około 5 - 6 minut, osączyć.
Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Ser pokruszyć.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, można dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką.
Przygotować sos:
Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę. Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę oraz zioła, sól, pieprz. Wymieszać.
Sos podawać w osobnym naczyniu.