MENU
ZWIŃ MENU

Chilijski budyń z kapusty

Formy potrawy: Zapiekane, Inne potrawy, potrawa wegetariańska

Składniki

główka kapusty białej lub włoskiej
6 średniej wielkości ziemniaków
olej
2 cebule
bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
ser żółty

Przyrządzanie

Podzielić na ćwiartki główkę kapusty białej lub włoskiej, wyciąć z niej głąby i obgotować we wrzątku około 7 minut.

Osączyć, gdy przestygnie, odcisnąć i zemleć razem z:
6 ugotowanymi średniej wielkości ziemniakami oraz 2 przesmażonymi na oleju,
drobno pokrojonymi cebulami oraz 1 bułką namoczoną w mleku i odciśniętą.

Do tej masy dodać dwa surowe jajka, 3-4 łyżki śmietanki, sól i pieprz do smaku.

Masę ułożoną w naczyniu do zapiekania posypać tartym żółtym serem i zapiekać około godziny.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Krem deserowy z twarogu

Forma potrawy: Desery

0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
 

Budyń kokosowy zapiekany

Forma potrawy: Desery

4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1 kg kapusty zwykłej
0,5 kg chudej wołowiny
0,5 kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10 dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10 dag małych suszonych śliwek
 
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
 
 

Kubańskie ziemniaki

60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina