cojemy.pl > Zapiekane > Chilijski budyń z kapusty

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Chilijski budyń z kapusty

Formy potrawy: inna potrawa, zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

główka kapusty białej lub włoskiej
6 średniej wielkości ziemniaków
olej
2 cebule
bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
ser żółty

Przyrządzanie

Podzielić na ćwiartki główkę kapusty białej lub włoskiej, wyciąć z niej głąby i obgotować we wrzątku około 7 minut.

Osączyć, gdy przestygnie, odcisnąć i zemleć razem z:
6 ugotowanymi średniej wielkości ziemniakami oraz 2 przesmażonymi na oleju,
drobno pokrojonymi cebulami oraz 1 bułką namoczoną w mleku i odciśniętą.

Do tej masy dodać dwa surowe jajka, 3-4 łyżki śmietanki, sól i pieprz do smaku.

Masę ułożoną w naczyniu do zapiekania posypać tartym żółtym serem i zapiekać około godziny.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka (każdy rodzaj), Cebula, Jajka, Kapusta, Mleko, Olej, Ser żółty, Ziemniaki, Śmietana

Podobne przepisy

Gołąbki z soczewicą na wigilię

Forma potrawy: Danie główne
50dag kapusty pekińskiej
50dag ziemniaków
10dag soczewicy
13dag marchewki
13dag selera
13dag porów
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
2 cebule
2 łyżki oleju
2 jajka
8 łyżek tartej goudy
» zobacz przepis

Modra kapusta

Forma potrawy: Inna potrawa
40 dkg - kapusty
2 plasterki słoniny
2 - średnie pokrojone w kostkę cebule
1 - łyżka mąki
3 - winne jabłka
2 - kieliszki octu winnego
sól, cukier, pieprz
» zobacz przepis

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina
» zobacz przepis

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1kg kapusty zwykłej
0,5kg chudej wołowiny
0,5kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
» zobacz przepis

Tort serowy z truskawkami lub poziomkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
» zobacz przepis

Zupa z soi i kiszonej kapusty

Forma potrawy: Zupa
100g soi (moczonej przez noc)
150g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900ml wywaru z gotowania soi
» zobacz przepis

Kubańskie ziemniaki

60dag ziemniaków
15dag cebuli
7dag marchwi
15dag pieczarek
10dag boczku wędzonego
20dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
» zobacz przepis

Kiszone Bakłażany

Forma potrawy: Przetwór
10kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
» zobacz przepis

Kimchi

Forma potrawy: Danie główne, Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki
» zobacz przepis

Schab pieczony w folii

Forma potrawy: Danie główne
75dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz

Do podania:
surówka z czerwonej kapusty
» zobacz przepis

Risotto z boczku i kapusty

Forma potrawy: Danie główne
2 łyżki oleju
225g plasterków wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w paski
1 duża cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
14 zielonej lub białej kapusty, pokrojonej w paski
175g czerwonej papryki z puszki, odcedzonej i pokrojonej w plastry
425g ugotowanego ryżu
» zobacz przepis

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupa
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.