Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
15 dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
Bób ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Ostudzić i obrać. Jaja ugotować na twardo.
Bób, jajka pokrojone w ćwiartki, paski zielonej (lub innej) papryki, cząstki pomidora, plastry zielonego ogórka ułożyć na talerzu
w dekoracyjny sposób, tak aby ich nie mieszać.
Dodać czarne oliwki, cieniutkie krążki młodej cebulki, ewentualnie fileciki z anchois.
Polać sosem vinaigrette (sól roztarta z sokiem cytrynowym, do której
dolewamy powoli oliwę i mieszamy, dodajemy zmiażdżony czosnek i pieprz).
Całość ozdabiamy zieloną pietruszką.
Forma potrawy: Dania główne
30 dkg kaszy jaglanej
szklanka mleka
sól
szklanka bobu
1 cebula
1 strąk papryki
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka orzechów archidowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz