15dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
Bób ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Ostudzić i obrać. Jaja ugotować na twardo.
Bób, jajka pokrojone w ćwiartki, paski zielonej (lub innej) papryki, cząstki pomidora, plastry zielonego ogórka ułożyć na talerzu
w dekoracyjny sposób, tak aby ich nie mieszać.
Dodać czarne oliwki, cieniutkie krążki młodej cebulki, ewentualnie fileciki z anchois.
Polać sosem vinaigrette (sól roztarta z sokiem cytrynowym, do której
dolewamy powoli oliwę i mieszamy, dodajemy zmiażdżony czosnek i pieprz).
Całość ozdabiamy zieloną pietruszką.