makaron spiralki
majonez
jogurt
otarta skórka cytryny
chilli w proszku
świeży ogórek
seler naciowy
krewetki
Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu - wodę posolić dopiero w momencie kiedy zacznie się gotować, co m.in. zapobiegnie powstaniu osadu na dnie garnka. Podczas gotowania od czasu do czasu delikatnie zamieszać.
W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: połączyć majonez z jogurtem, doprawić skórką z cytryny i chilli, wymieszać.
Ogórek pokroić w krążki, seler naciowy w kostkę.
Makaron po ugotowaniu wyłożyć na półmisek, wymieszać z ogórkiem, selerem, krewetkami i polać sosem.
Sałatka doskonale spełnia rolę kolacji.
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy
Przystawka z melona i owoców morza
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
25 dag mrożonych krewetek
60 dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20 dag wędzonego łososia w plasterkach
Krewetki w śmietanie i majonezie
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna