Sałatka nicejska (z bobem)

Składniki potrawy

15dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
 
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz

Przyrządzanie

Bób ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Ostudzić i obrać. Jaja ugotować na twardo.
 
Bób, jajka pokrojone w ćwiartki, paski zielonej (lub innej) papryki, cząstki pomidora, plastry zielonego ogórka ułożyć na talerzu
w dekoracyjny sposób, tak aby ich nie mieszać.
 
Dodać czarne oliwki, cieniutkie krążki młodej cebulki, ewentualnie fileciki z anchois.
 
Polać sosem vinaigrette (sól roztarta z sokiem cytrynowym, do której
dolewamy powoli oliwę i mieszamy, dodajemy zmiażdżony czosnek i pieprz).
 
Całość ozdabiamy zieloną pietruszką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl