Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4
200 g kurek
500 g borowików
150 g bekonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki z konserwy
biały pieprz mielony
sól do smaku
Grzyby należy oczyścić i pokroić. Bekon pokroić w kawałeczki i podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić, dodać do bekonu, samażyć do zeszklenia.
Na patelnię dodać grzyby, krótko podsmażyć, przykryć pokrywką i dusić do czasu aż woda wyparuje.
Fasolę odcedzić, wrzucić do grzybów i pozostawić całość na ogniu jeszcze przez 5 minut. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jasnym pieczywem.
Forma potrawy: Dania główne
20 dag kartofli
20 dag marchewki
20 dag pieczarek
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz
Forma potrawy: Przetwory
1 kg fasolki szparagowej
zalewa:
2 szklanki wody
1 dag soli
0,5 dag kwasku cytrynowego
0,5 dag cukru
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
30 g suszonych borowików
300 g pieczarek
100 ml śmietanki kremowej
300 ml wywaru mięsnego
15 g żelatyny
80 ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
Do przybrania:
100 g kurek lub smardzów
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
150 g suszonych grzybów lub 1 kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50 g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz