MENU
ZWIŃ MENU

Ragout z borowików, kurek i fasolki

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4

Składniki

200 g kurek
500 g borowików
150 g bekonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki z konserwy
biały pieprz mielony
sól do smaku

Przyrządzanie

Grzyby należy oczyścić i pokroić. Bekon pokroić w kawałeczki i podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić, dodać do bekonu, samażyć do zeszklenia.

Na patelnię dodać grzyby, krótko podsmażyć, przykryć pokrywką i dusić do czasu aż woda wyparuje.

Fasolę odcedzić, wrzucić do grzybów i pozostawić całość na ogniu jeszcze przez 5 minut. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jasnym pieczywem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Dania główne

20 dag kartofli
20 dag marchewki
20 dag pieczarek
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz

Fasolka konserwowa

Forma potrawy: Przetwory

 
1 kg fasolki szparagowej
 
zalewa:
2 szklanki wody
1 dag soli
0,5 dag kwasku cytrynowego
0,5 dag cukru
 

Mus z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

30 g suszonych borowików
300 g pieczarek
100 ml śmietanki kremowej
300 ml wywaru mięsnego
15 g żelatyny
80 ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz

Do przybrania:
100 g kurek lub smardzów

Pierogi z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

 
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150 g suszonych grzybów lub 1 kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50 g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz