Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
mały seler
2 małe marchewki
10 dag fasolki szparagowej
1250 ml rosołu
5 łyżek ryżu
puszka zielonego groszku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
4 pomidory
4 łyżki tartego żółtego sera
Czosnek i cebule obrać, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli.
Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, pokroić, dodać do warzyw z cebulą, zalać rosołem i gotować.
Ryż wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości. Na koniec dodać groszek i ketchup.
Pomidory umyć, pokroić w grube plasterki, wymieszać ze startym serem i połączyć z zupą.
Gotować na małym ogniu przez 5 minut, po czym bezzwłocznie podawać.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii