2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
mały seler
2 małe marchewki
10dag fasolki szparagowej
1250ml rosołu
5 łyżek ryżu
puszka zielonego groszku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
4 pomidory
4 łyżki tartego żółtego sera
Czosnek i cebule obrać, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli.
Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, pokroić, dodać do warzyw z cebulą, zalać rosołem i gotować.
Ryż wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości. Na koniec dodać groszek i ketchup.
Pomidory umyć, pokroić w grube plasterki, wymieszać ze startym serem i połączyć z zupą.
Gotować na małym ogniu przez 5 minut, po czym bezzwłocznie podawać.