Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, czas przygotowania: 1 godz.
Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
Zrobić z jajek, mąki i mleka ciasto naleśnikowe, dodać sól i proszek do pieczenia. Oczyścić i umyć grzyby. Pieczarki pokroić w plasterki, kurki na połówki.
Pokroić pomidory na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Pokroić boczek. Dodać do ciasta wodę mineralną. Usmażyć na 3 łyżkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmażyć boczek, zeszklić cebulę.
Zdjąć z patelni, podsmażyć grzyby. Wrzucić pomidory, boczek i cebulę. Wlać rosół, zagotować. Dodać śmietanę, zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Naleśniki napełnić nadzieniem.
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania
Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ilość na 12 szt.
150 g wędzonego łososia
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor