cojemy.pl > Dania główne > Naleśniki z grzybowym nadzieniem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Formy potrawy: danie główne, kolacja, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki potrawy

Składniki na 4 porcje:

po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia

Nadzienie:
po 30dag kurek i pieczarek
13dag małych pomidorów
1 cebula
5dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz

Przyrządzanie

Zrobić z jajek, mąki i mleka ciasto naleśnikowe, dodać sól i proszek do pieczenia. Oczyścić i umyć grzyby. Pieczarki pokroić w plasterki, kurki na połówki.

Pokroić pomidory na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Pokroić boczek. Dodać do ciasta wodę mineralną. Usmażyć na 3 łyżkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmażyć boczek, zeszklić cebulę.

Zdjąć z patelni, podsmażyć grzyby. Wrzucić pomidory, boczek i cebulę. Wlać rosół, zagotować. Dodać śmietanę, zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Naleśniki napełnić  nadzieniem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Cebula, Jajka, Kurki, Margaryna, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Mąka ziemniaczana, Pieczarki, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Proszek do pieczenia, Rosół, Szczypiorek, Sól kuchenna, Tymianek, Woda mineralna, Śmietana

Podobne przepisy

Naleśniki z serkiem ziołowym

Forma potrawy: Kolacja, Ciasto
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania

Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól

Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
» zobacz przepis

Naleśniki biszkoptowe z kremem orzechowym w sosie czekoladowym

Forma potrawy: Kolacja, Ciasto
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
do smażenia: 2 łyżki oleju

Krem:
6 fag łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
2 szklanka mleka
1 kawałek kory cynamonowej (1 cm)
1 goździk

Sos czekoladowy:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (7,5 dag)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 puszka niesłodzionego mleka skondensowanego (400 ml)
szczypta soli
» zobacz przepis

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10dag mąki
sól
Farsz:
4dag oliwy
8dag cebuli
20dag kiełbasy,
20dag pieczarek
5dag sera twardego
4dag masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Francuskie naleśniki z jabłkami

Forma potrawy: Śniadanie, Danie główne, Kolacja, Ciasto
Na 12 sztuk:

Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru

Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
» zobacz przepis

Naleśniki z łososiem

Forma potrawy: Danie rybne, Ciasto
Ilość na 12 szt.

150g wędzonego łososia

Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250ml mleka
250ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.

Sos:
300ml mleka
150ml śmietanki
30g masła
30g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75g tartego żółtego sera
1 pomidor
» zobacz przepis

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Danie główne
10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól
» zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Danie główne
Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól

Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina
» zobacz przepis

Cukinie faszerowane mięsem

Forma potrawy: Danie główne
4 małe cukinie
200g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200ml bulionu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
400g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50g tłuszczu
150g śmietany lub sos z 40g tłuszczu
30g mąki
30g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
» zobacz przepis

Tort kasztanowy

Forma potrawy: Ciasto
8 żółtek, piana z 8 białek
0,5kg ugotowanych kasztanów jadalnych
0,5 szklanki mielonych migdałów
25dag cukru
wanilia
» zobacz przepis

Krokiety z kaszy gryczanej i sera

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.