Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Nadzienie:
po 30dag kurek i pieczarek
13dag małych pomidorów
1 cebula
5dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
Zrobić z jajek, mąki i mleka ciasto naleśnikowe, dodać sól i proszek do pieczenia. Oczyścić i umyć grzyby. Pieczarki pokroić w plasterki, kurki na połówki.
Pokroić pomidory na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Pokroić boczek. Dodać do ciasta wodę mineralną. Usmażyć na 3 łyżkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmażyć boczek, zeszklić cebulę.
Zdjąć z patelni, podsmażyć grzyby. Wrzucić pomidory, boczek i cebulę. Wlać rosół, zagotować. Dodać śmietanę, zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Naleśniki napełnić nadzieniem.