MENU
ZWIŃ MENU

Pstrąg pyszny

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.

Składniki

4 pstrągi po około 30 dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Przyrządzanie

Z świeżych, dorodnych pstrągów przygotować filety. Kiedy filety są dokładnie oczyszczone, umyte i wytarte do sucha papierowym ręcznikiem, należy je umieścić w soku z cytryny na czas przygotowywania warzyw.

Dużą marchewkę, dużą cebulę, średniego pora, oraz paprykę pokroić na kawałki niewiele większe od zapałki. Warzywa bardzo krótko obsmażyć na gorącej oliwie, wrzucając je na patelnię w odtępach około półminutowych. Warzywom nie należy się pozwolić nawet zeszklić - mają być twarde i chrupiące, aby zachowały swój kształt, smak i kolor.

Do naczynia wysmarowanego obficie oliwą włożyć połowę warzyw, na to pstrągi, skórą do dołu, delikatnie je posolić i posypać świerzo zmielonym, białym pieprzem. Na pstrągi położyć resztę warzyw, zalać to szklanką białego wytrawnego wina i by nadać całości korzennego aromatu, dodać 2 liście laurowe i kilka rozgniecinych ząbków czosnku - koniecznie nieobranych, aby zachowały całe bogcatwo aromatu.

Rybę nalezy przykryć folią aluminiową aby się ugotowała a nie nie zapiekła, jednak nie do końca szczelnie - aby sos trochę odparował. Naczynie z pstrągami wkłądamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.

Smak warto wzbogacić sosem polewanym po wierzchu. Przygotowanie sosu: wymieszać śmietanę z majonezem, dodać chrzan, starte kwaśne jabłko, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być przygotowany wcześniej aby zdążył się w lodówce dobrze ochłodzić. Odrobina takiego sosu na gorącą rybę pozwala w pełni docenić jej smak.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
 
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
 

Sandwicz pyszny (grzanka)

Forma potrawy: Zapiekane

polędwica wędzona
margaryna
ser żółty ostry
chleb tostowy
musztarda
przyprawa do grilla
ogórki korniszony

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna

Jabłecznik pyszny

Forma potrawy: Ciasta

40 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
4 jaja
20 dag cukru pudru
maly proszek do pieczenia
70 dag oczyszczonych jablek
cukier waniliowy