cojemy.pl > Dania główne > Pstrąg pyszny

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami

Pstrąg pyszny

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, czas przygotowania: 40 min.

Składniki potrawy

4 pstrągi po około 30dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Przyrządzanie

Z świeżych, dorodnych pstrągów przygotować filety. Kiedy filety są dokładnie oczyszczone, umyte i wytarte do sucha papierowym ręcznikiem, należy je umieścić w soku z cytryny na czas przygotowywania warzyw.

Dużą marchewkę, dużą cebulę, średniego pora, oraz paprykę pokroić na kawałki niewiele większe od zapałki. Warzywa bardzo krótko obsmażyć na gorącej oliwie, wrzucając je na patelnię w odtępach około półminutowych. Warzywom nie należy się pozwolić nawet zeszklić - mają być twarde i chrupiące, aby zachowały swój kształt, smak i kolor.

Do naczynia wysmarowanego obficie oliwą włożyć połowę warzyw, na to pstrągi, skórą do dołu, delikatnie je posolić i posypać świerzo zmielonym, białym pieprzem. Na pstrągi położyć resztę warzyw, zalać to szklanką białego wytrawnego wina i by nadać całości korzennego aromatu, dodać 2 liście laurowe i kilka rozgniecinych ząbków czosnku - koniecznie nieobranych, aby zachowały całe bogcatwo aromatu.

Rybę nalezy przykryć folią aluminiową aby się ugotowała a nie nie zapiekła, jednak nie do końca szczelnie - aby sos trochę odparował. Naczynie z pstrągami wkłądamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.

Smak warto wzbogacić sosem polewanym po wierzchu. Przygotowanie sosu: wymieszać śmietanę z majonezem, dodać chrzan, starte kwaśne jabłko, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być przygotowany wcześniej aby zdążył się w lodówce dobrze ochłodzić. Odrobina takiego sosu na gorącą rybę pozwala w pełni docenić jej smak.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Chrzan, Cukier, Cytryna, Czosnek, Jabłka, Liść laurowy, Majonez, Marchew, Oliwa, Papryka, Pieprz, Por, Pstrąg, Sól kuchenna, Wino, Śmietana

Podobne przepisy

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
» zobacz przepis

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna
» zobacz przepis

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 wędzony pstrąg
15dag pieczarek
5dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania
» zobacz przepis

Pstrąg w migdałach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 sprawione pstrągi
1kg ziemniaków
15dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji
» zobacz przepis

Pstrąg na gorąco w majonezie

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
Do podania z:
frytki
kalafior
» zobacz przepis

Pstrąg w miodzie zapiekany

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
» zobacz przepis

Jabłecznik pyszny

Forma potrawy: Ciasto
40dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
25dag margaryny
4 jaja
20dag cukru pudru
maly proszek do pieczenia
70dag oczyszczonych jablek
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)

Forma potrawy: Przetwór, Inna potrawa
3kg śliwek
1kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości
» zobacz przepis

Pstrąg opiekany z migdałami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki

Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette

Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki
» zobacz przepis

Pstrąg pieczony w folii z ryżem

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne, Kolacja, Danie główne
4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sandwicz pyszny (grzanka)

Forma potrawy: Zapiekane
polędwica wędzona
margaryna
ser żółty ostry
chleb tostowy
musztarda
przyprawa do grilla
ogórki korniszony
» zobacz przepis

Pstrąg z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.