Pstrąg w śmietanie po polsku

Składniki potrawy

pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata

Przyrządzanie

Sprawiając pstrąga należy go pozbawić jedynie wnętrzności i oczu oraz takiej żyły która biegnie wzdłóż kręgosłupa. Łba i płetw nie należy odcinać.
Sprawionego pstrąga należy dość obficie skropić cytryną zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Następnie należy go obtoczyć w mące zmieszanej z przyparawami (vegata, słodka papryka, pieprz). Smażyć na gorącym oleju.
Kiedy pstrąg będzie usmażony, należy go odłożyć w ciepłe miejsce i przygotować sos.
Na ten sam tłuszcz na którym smażyła się ryba należy wgnieść kilka ząbków czosnku (można dać prawie całą główkę), krótko przesmażyć a następnie zalać to wszystko śmietaną.
Sos zagotować - powinien być o konsystencji emulsji, niestytety dość często sos się warzy, ale to tylko kwestia estetytyki, bo i tak jest dobry.
Sosem podać rybę, resztę podać w sosjerce. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl