Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
300 g dyni (np. Hokkaido)
250 g śmietany kremowej
100 g miodu
1–2 laski wanilii
50 g ciasteczek migdałowych (amaretti)
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ.
Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie.
Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić.
Masę zmiksować i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.
Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija.
Forma potrawy: Desery
50 dag owoców jagodowych (malin, truskawek, poziomek)
2 szklanki śmietanki deserowej
1 szklanka cukru pudru
Forma potrawy: Desery
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Forma potrawy: Ciasta
4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera