900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki
Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette
Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki
Płetwy ryby należy odciąć, ale pozostawić głowę. Foremkę grilla wyłożyć folią aluminiową, posmarowaną małą ilością masła. Na folii ułożyć rybę i pokropkować ją pozostałym masłem.
Rybę spryskać sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Przez 7 - 10 minut opiekać na gorącym grillu (każdą jej stronę), raz obracając, aż będzie nieprzezroczysta i łatwo się będzie łuszczyć. Nie smażyć ryby zbyt długo, gdyż będzie sucha.
W tym czasie przygotować sałatkę: rozrzucić rzeżuchę, szczypiorek wraz z plasterkami ogórka, a wszystko polać sosem vianaigrette.
Pstrąga posypać płatkami migdałowymi i polać sosem z masła po opieczeniu. Rybę ponownie opiekać przez dalsze 1-2 minuty, aby zarumienić migdały.
Przybrać plasterkami cytryny oraz gałązkami pietruszki i podawać natychmiast, wraz z sałatką.