cojemy.pl > Dania główne > Pstrąg opiekany z migdałami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Pstrąg opiekany z migdałami

Formy potrawy: danie główne, danie na grilla, danie rybne, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki

Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette

Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki

Przyrządzanie

Płetwy ryby należy odciąć, ale pozostawić głowę. Foremkę grilla wyłożyć folią aluminiową, posmarowaną małą ilością masła. Na folii ułożyć rybę i pokropkować ją pozostałym masłem.

Rybę spryskać sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Przez 7 - 10 minut opiekać na gorącym grillu (każdą jej stronę), raz obracając, aż będzie nieprzezroczysta i łatwo się będzie łuszczyć. Nie smażyć ryby zbyt długo, gdyż będzie sucha.

W tym czasie przygotować sałatkę: rozrzucić rzeżuchę, szczypiorek wraz z plasterkami ogórka, a wszystko polać sosem vianaigrette.

Pstrąga posypać płatkami migdałowymi i polać sosem z masła po opieczeniu. Rybę ponownie opiekać przez dalsze 1-2 minuty, aby zarumienić migdały.

Przybrać plasterkami cytryny oraz gałązkami pietruszki i podawać natychmiast, wraz z sałatką.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Masło, Migdały, Ogórek, Pieprz, Pietruszka, Pstrąg, Rzeżucha, Szczypiorek, Sól kuchenna, Vinaigrette, sos

Podobne przepisy

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
» zobacz przepis

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny

Do przełożenia tortu:
15dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu

Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych

Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5dag posiekanych obranych migdałów
5dag rodzynek
» zobacz przepis

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna
» zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny
» zobacz przepis

Pstrąg w migdałach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 sprawione pstrągi
1kg ziemniaków
15dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji
» zobacz przepis

Pstrąg na gorąco w majonezie

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
Do podania z:
frytki
kalafior
» zobacz przepis

Pstrąg pyszny

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 pstrągi po około 30dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ciasto gruszkowe z migdałami

Forma potrawy: Ciasto
35dag mąki
25dag masła
25dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1kg gruszek
1 cytryna
5dag płatków migdałowych
5dag cukru
» zobacz przepis

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Deser
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser

duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Krem angielski

Forma potrawy: Deser
4 żółtka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki dość drobno posiekanych migdałów
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka zmielonej kawy
4 obrane migdały w całości
8 rodzynek
» zobacz przepis

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
40dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.