Pstrąg opiekany z migdałami

Składniki potrawy

900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki

Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette

Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki

Przyrządzanie

Płetwy ryby należy odciąć, ale pozostawić głowę. Foremkę grilla wyłożyć folią aluminiową, posmarowaną małą ilością masła. Na folii ułożyć rybę i pokropkować ją pozostałym masłem.

Rybę spryskać sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Przez 7 - 10 minut opiekać na gorącym grillu (każdą jej stronę), raz obracając, aż będzie nieprzezroczysta i łatwo się będzie łuszczyć. Nie smażyć ryby zbyt długo, gdyż będzie sucha.

W tym czasie przygotować sałatkę: rozrzucić rzeżuchę, szczypiorek wraz z plasterkami ogórka, a wszystko polać sosem vianaigrette.

Pstrąga posypać płatkami migdałowymi i polać sosem z masła po opieczeniu. Rybę ponownie opiekać przez dalsze 1-2 minuty, aby zarumienić migdały.

Przybrać plasterkami cytryny oraz gałązkami pietruszki i podawać natychmiast, wraz z sałatką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl