MENU
ZWIŃ MENU

Pstrąg w migdałach

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki

4 sprawione pstrągi
1 kg ziemniaków
15 dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji

Przyrządzanie

Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Natkę opłukać, część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, gotować 20 minut. Pstrągi umyć i osuszyć. Skropić od środka i na zewnątrz sokiem cytrynowym, natrzeć solą.

Tak przygotowane ryby obtoczyć w mące, rozmąconych jajkach na koniec - w płatkach migdałowych. Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć ryby na małym ogniu po 5-7 min z każdej strony. Zdjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Zlać tłuszcz ze smażenia ryb i na tej samej patelni rozgrzać masło. Wsypać skórkę cytrynową.

Pstrągi w migdałach podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki.

Danie na talerzach udekorować cytryną i zieleniną. Polać masełkiem cytrynowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
 
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
 

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatki

1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania

Faszerowany jabłkami pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

pstrągi 4 szt
jabłka kwaskowate 4 szt
sok z cytryny
sól
pieprz