Formy potrawy: Dania rybne, Dania na grilla, dla ilu osób: 1, czas przygotowania: 30 min.
1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna
Rybę oczyścić nożem z łusek, opłukać pod zimną wodą, wytrzeć czystą sciereczką (jeżeli pstrąg jest młody należy czyścić go lekko, aby nie zetrzeć delikatnego śluzu, który nadaje mu smak), rozciąć delikatnie przy odbycie i wyciągnąć wnętrzności.
Nabić pstrąga na patyk. Wsadzić patyk przez pysk, przebić grzbiet na wysokości końca płetwy przyskrzelowej, wbić z powrotem do wnetrza 3-4 cm dalej, wyprowadzić patyk na zewnątrz pod końcem ostatniej dolnej płetwy.
Natrzeć rybę solą, nieco więcej soli nasypać na płetwę ogonową i płetwy boczne.
Rozgrzać mocno ruszt, piec pstrąga wysoko nad ogniem, najpierw stronę górną, nie przebitą aż utworzą się smakowite brązowe pęcherzyki, a następnie, na mniejszym ogniu, stronę dolną.
Pstrąga podawać na podłużnym półmisku lub talerzyku układając łbem w lewo, brzuchem w dól.
Osobno podać sos sojowy i kawałek cytryny.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
Tequila
Likier Triple sec (może być Cointreau)
Sok z limonki
Sok z cytryny i soli
Forma potrawy: Przetwory
1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Forma potrawy: Ciasta
36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy