cojemy.pl > Dania rybne > Pstrag w soli z rożna

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Pstrag w soli z rożna

Formy potrawy: danie na grilla, danie rybne, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna

Przyrządzanie

Rybę oczyścić nożem z łusek, opłukać pod zimną wodą, wytrzeć czystą sciereczką (jeżeli pstrąg jest młody należy czyścić go lekko, aby nie zetrzeć delikatnego śluzu, który nadaje mu smak), rozciąć delikatnie przy odbycie i wyciągnąć wnętrzności.
Nabić pstrąga na patyk. Wsadzić patyk przez pysk, przebić grzbiet na wysokości końca płetwy przyskrzelowej, wbić z powrotem do wnetrza 3-4 cm dalej, wyprowadzić patyk na zewnątrz pod końcem ostatniej dolnej płetwy.
Natrzeć rybę solą, nieco więcej soli nasypać na płetwę ogonową i płetwy boczne.
Rozgrzać mocno ruszt, piec pstrąga wysoko nad ogniem, najpierw stronę górną, nie przebitą aż utworzą się smakowite brązowe pęcherzyki, a następnie, na mniejszym ogniu, stronę dolną.
Pstrąga podawać na podłużnym półmisku lub talerzyku układając łbem w lewo, brzuchem w dól.
Osobno podać sos sojowy i kawałek cytryny.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Pstrąg, Sojowy, sos, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Inna potrawa, Przetwór, Przekąska lub przystawka
5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
» zobacz przepis

Meksykański placek kukurydziany z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
30dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2kg swieżych ziaren kukurydzy
9dag stopionego masła
20dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250ml bulionu z kury
120ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
» zobacz przepis

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwór
1kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
» zobacz przepis

Margherita

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
Tequila
Likier Triple sec (może być Cointreau)
Sok z limonki
Sok z cytryny i soli
» zobacz przepis

Winogrona w cieście

Forma potrawy: Ciasto
1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5kg winogron
» zobacz przepis

Opiekane pstrągi

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
4 pstrągi
4 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cebuli
6 łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
» zobacz przepis

Naleśniki z serkiem ziołowym

Forma potrawy: Kolacja, Ciasto
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania

Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól

Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz
» zobacz przepis

Tort serowy z truskawkami lub poziomkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
» zobacz przepis

Makaron ngorongoro

Forma potrawy: Danie główne
500g polędwicy wieprzowej
3 cebule
1 łyżka oleju
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1 strąk papryki chili
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostrej papryki
2 łyżeczki soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
350g szerokiego makaronu
150g utartego sera cheddar
» zobacz przepis

Kimchi

Forma potrawy: Danie główne, Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki
» zobacz przepis

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupa
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.