MENU
ZWIŃ MENU

Pstrag w soli z rożna

Formy potrawy: Dania rybne, Dania na grilla, dla ilu osób: 1, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna

Przyrządzanie

Rybę oczyścić nożem z łusek, opłukać pod zimną wodą, wytrzeć czystą sciereczką (jeżeli pstrąg jest młody należy czyścić go lekko, aby nie zetrzeć delikatnego śluzu, który nadaje mu smak), rozciąć delikatnie przy odbycie i wyciągnąć wnętrzności.

Nabić pstrąga na patyk. Wsadzić patyk przez pysk, przebić grzbiet na wysokości końca płetwy przyskrzelowej, wbić z powrotem do wnetrza 3-4 cm dalej, wyprowadzić patyk na zewnątrz pod końcem ostatniej dolnej płetwy.

Natrzeć rybę solą, nieco więcej soli nasypać na płetwę ogonową i płetwy boczne.

Rozgrzać mocno ruszt, piec pstrąga wysoko nad ogniem, najpierw stronę górną, nie przebitą aż utworzą się smakowite brązowe pęcherzyki, a następnie, na mniejszym ogniu, stronę dolną.

Pstrąga podawać na podłużnym półmisku lub talerzyku układając łbem w lewo, brzuchem w dól.

Osobno podać sos sojowy i kawałek cytryny.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Margherita

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

Tequila
Likier Triple sec (może być Cointreau)
Sok z limonki
Sok z cytryny i soli

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Przystawka warzywna z cukinii

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 cukinia
1-2 łyżki masła
łyżka wody
szczypta soli

Słoneczka

Forma potrawy: Ciasta

36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy