MENU
ZWIŃ MENU

Śledzie w sosie śliwkowym

Składniki

opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny

Przyrządzanie

Filety należy odsączyć z zalewy i na noc zostawić w mleku. Śliwki moczymy godzinę w wodzie, a następnie gotujemy je w niej przez okło 10 min. Śliwki i migdały siekamy, po czym łączymy z oliwą oraz sokiem z cytryny.

Filety zwijamy w rulony i przekłuwamy wykałaczką (aby się trzymały) i układamy w półmisku.

Polewamy sosem śliwkowym, ozdabiamy plastrami cytryny, bazylią oraz migdałami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
 

Śledzie po cygańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje

50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody

Śledzie pikantne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek