Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne
60 dag ryby
3 ząbki czosnku
2 szklanki soku pomidorowego
15 dag ogórków
10 dag papryki
15 dag cebuli
15 dag selera
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki
Warzywa umyć, ogórki obrać, paprykę przekroić i oczyścić z nasion.
Seler i cebulę obrać, opłukać.
Wszystkie warzywa drobno pokroić, włożyć do wrzącej wody (połowa szklanki). Gotować pod przykryciem.
Gdy warzywa zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do momentu zagęszczenia, odstawić, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkroić głowę i płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz ryby, spiąć szpilkami do drobiu.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie resztą sosu.
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min.
Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków.
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania
1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki cytryny