MENU
ZWIŃ MENU

Ryba pieczona po kreolsku

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki


60 dag ryby
3 ząbki czosnku
2 szklanki soku pomidorowego
15 dag ogórków
10 dag papryki
15 dag cebuli
15 dag selera
sól, pieprz
 
Do podania:
ziemniaki

Przyrządzanie


Warzywa umyć, ogórki obrać, paprykę przekroić i oczyścić z nasion.
 
Seler i cebulę obrać, opłukać.
 
Wszystkie warzywa drobno pokroić, włożyć do wrzącej wody (połowa szklanki). Gotować pod przykryciem.
 
Gdy warzywa zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do momentu zagęszczenia, odstawić, przyprawić solą i pieprzem.
 
Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkroić głowę i płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
 
Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz ryby, spiąć szpilkami do drobiu.
 
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie resztą sosu.
 
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min.
 
Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ryba pieczona w glinie

Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy

1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe

Makrela pieczona w soli

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania

1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego

Ryba zapiekana z pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne


1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz

Ryż z rybą i jajkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki cytryny