60dag ryby
3 ząbki czosnku
2 szklanki soku pomidorowego
15dag ogórków
10dag papryki
15dag cebuli
15dag selera
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki
Warzywa umyć, ogórki obrać, paprykę przekroić i oczyścić z nasion.
Seler i cebulę obrać, opłukać.
Wszystkie warzywa drobno pokroić, włożyć do wrzącej wody (połowa szklanki). Gotować pod przykryciem.
Gdy warzywa zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do momentu zagęszczenia, odstawić, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkroić głowę i płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz ryby, spiąć szpilkami do drobiu.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie resztą sosu.
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min.
Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków.