MENU
ZWIŃ MENU

Placek lotaryński

Formy potrawy: Ciasta, Kolacje

Składniki

12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy

Przyrządzanie

Mąkę i masło należy wyrobić z jednym jajkiem, trzema łyżkami mleka, odrobiną wody i solą.

Ciasto przykryć, schłodzić przez 30 minut.

Cebulę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, smażyć cebulę przez 10 minut.

Ser zetrzeć. Śmietanę wymieszać z resztą mleka (200 ml), jajkami i żółtkiem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową.

Szynkę przełożyć do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Całość wystudzić.

Natkę i majeranek opłukać, listki oderwać i posiekać.

Ciasto rozwałkować na placek. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy.

Cebulę i szynkę wymieszać z serem i ziołami, rozsmarować na cieście. Polać mlekiem i jajkami.

Piec przez godzinę w temperaturze 175°C.

Placek jest dobry także na kolację.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru

Placek biszkoptowy z owocami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto biszkoptowe:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia

Inne:
700 g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania

Placek gruszkowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Syrop:
150 g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon

Inne:
1 kg gruszek
cukier puder do posypania placka

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego